na vrh

Iz koša za smeti v trgovino »naredi si sam«

Portfelj trajnostnih izdelkov: podjetje toom Baumarkt GmbH svoje barve in lake prodaja v posodah iz Procyclena

"Pri nakupu izdelkov toom moramo držati obljubo, ki jo dajemo svojim kupcem – in to velja tudi za našo embalažo. Nove reciklirane posode premazom toom nudijo odlično zaščito, hkrati pa izpolnjujejo tudi naše visoke standarde za ohranjanje virov in okolja. Ponosni smo, da smo spremljali proizvodni proces te reciklirane embalaže že od samega začetka."

Hans-Joachim Kleinwächter direktor upravljanja blagovnih skupin pri toom Baumarkt

Da izpolnijo svoje poslanstvo, tj. vzpostavitev portfelja trajnostnih izdelkov, pri toom Baumarkt GmbH uporabljajo tudi embalažo iz Procyclena, nagrajene reciklirane plastike, ki jo proizvaja Interzero. Medtem ko Procyclen izpolnjuje enake standarde kakovosti, pri njegovi proizvodnji v primerjavi s proizvodnjo nove plastike občutno zmanjšamo porabo energije in izpust toplogrednih plinov.

Odgovornost za trajnostno poslovanje je ključno strateško načelo podjetja toom Baumarkt GmbH, ki je član skupine REWE. Podjetje toom že več let vodi politiko okolju prijaznih izdelkov in nenehno širi ponudbo trajnostnih izdelkov za potrošnike. V sklopu nedavnega projekta so iskali alternativne rešitve za plastično embalažo – Interzero se je pri tem izkazal za popolnega partnerja.

Reciklirana plastika kot nova

Izguba kakovosti je dolgo predstavljala tehnično mejo v življenjskem ciklu reciklirane plastike. Vendar pa je Interzero s postopkom Recycled-Resource zaprl krogotok izdelkov iz plastičnih mas. Ko je Interzero lansiral Procyclen, je tržišče končno dobilo dostop do reciklirane plastike, katere kakovost in druge lastnosti so enake kot pri katerem koli novem materialu.

Toom je bilo eno od prvih podjetij, ki je prepoznalo potencial te reciklirane plastike: leta 2011 je veriga trgovin »naredi si sam« dala na trg emulzijsko barvo znamke toom, ki je pakirana v posodah iz Procyclena. Danes so v tej embalaži, ki vsebuje do 100 odstotkov recikliranega materiala iz Interzeroa, na voljo tudi drugi izdelki, na primer laki in izolacijski premazi.

Procyclen: vedno na voljo, vedno izdelan po meri 

Interzero svoj okolju prijazen material izdeluje iz odpadne plastične embalaže – to pridobiva od industrijskih proizvajalcev in od nemške družbe za ločeno zbiranje odpadkov Duales System Deutschland GmbH iz t. i. rumenih kontejnerjev. Plastični odpadki se najprej razrežejo, operejo in predelajo. Plastične pelete nato stalijo in z njimi napolnijo stroj za brizganje. Končni izdelek je plastična posoda z nizko gostoto in visoko trdnostjo.

Surovine v obliki zbranih gospodinjskih odpadkov so vedno na voljo, prav tako pa je mogoče ponovno reciklirati že reciklirano plastično embalažo. Z uporabo Procyclena pri izdlavi veder in pločevink za barve in lake izpust toplogrednih plinov – v primerjavi z izdelavo konvencionalnega polipropilena – zmanjšamo do 50 %, to pa je pomemben del toom Baumarktove strategije trajnostne proizvodnje.

Embalaža za enkratno uporabo: neusahljiv vir surovin

Interserohova strategija, vezana na Recycled-Resource, bo v končni fazi pripeljala do tega, da bo plastična industrija postala neodvisna od primarnih surovin. Nekateri pogoji za to so že izpolnjeni: embalaža za enkratno uporabo se lahko vrne na začetek proizvodne verige brez kakršne koli izgube kakovosti. In najsi gre za barvno embalažo, zaboje za steklenice ali dele za avtomobilsko industrijo, Interzero lahko s svojim posebnim postopkom izpolni vsako, še tako specifično zahtevo. To je še en korak na poti do družbe, v kateri bomo za plastiko »rudarili« samo po domačih reciklažnih skladiščih – in tako postopoma postali družba brez odpadkov.