na vrh

Encory – Skupno podjetje s prihodnostjo

Encory je skupno podjetje skupine BMW in ALBA Group, ki si prizadeva za razvoj medsebojne logistike in svetovanja na področju ponovne uporabe in predelave avtomobilskih delov, kar zagotavlja prihranke pri energiji in dragocenih virih.

" To predstavlja dodano vrednost za naše stranke, saj prejmejo strokovno prenovljene in predelane ter preizkušene dele, ki so običajno cenejši od novega."

Gregor Eggl izvršni direktor podjetja Encory

Ponovna izdelava, ki predstavlja predelavo že uporabljenega dela vozila v del z boljšo kakovostjo, je v avtomobilski industriji še vedno v povojih. Do sedaj se je obnavljal le majhen delež starih delov vozil, večina pa je bila odstranjena. »Skupina BMW se je zato odločila, da nadgradi področje ponovne izdelave in zbiranja virov z namenom , da jih obnovi in na trgu ponovno ponudi vrsto primernih delov,« je povedal Gregor Eggl.

Skupina BMW je potrebovala usposobljenega partnerja na področju recikliranja. Družba Interzero, kot del Skupine ALBA, se je izkazala kot kompetentni partner ini je tudi sama pozvala k investiciji. Vtis na skupino BMV so naredile tudi dolgoletne izkušnje s povratno logistiko in z vzpostavitvijo novih poslovnih modelov, obsežno strokovno znanje, izkušnje s surovinami in prisotnost na mednarodnih trgih. Družba Interzero ima močno mrežo ponudnikov storitev, kar bo koristilo skupnemu podjetju.

Encory sklenil krog za nadomestne dele vozil

Skupno podjetje, v katerem imata skupini BMW in ALBA vsaka po 50-odstotni delež, je bilo ustanovljeno jeseni leta 2016. Poslovati je začelo januarja leta 2017 v južni Evropi. Encory ima ekipo 50 zaposlenih, ki skrbi za celoten postopek od logistike do obnavljanja avtomobilskih delov in končnega odstranjevanja. Ko se del odstrani iz vozila, je podjetje obveščeno preko portala Dealer Frontend. Programska oprema, ki jo je razvilo podjetje Encory, poskrbi za učinkovito povratno logistiko, sortiranje in identifikacijo. Če odstranjenega dela ni mogoče obnoviti, ga pošljejo k strokovnjakom za recikliranje.

V vseh ostalih primerih proces predelave proizvede predelani del, ki je enake kakovosti kot novi. "To predstavlja dodano vrednost za naše stranke, saj prejmejo strokovno prenovljene, predelane in preizkušene dele, ki so običajno cenejši od novega." S strateškega vidika tako novo podjetje pomaga tudi pri povečanju zvestobe strank Skupine BMW, saj omogoča, da priznane prodajalne obdržijo/privabijo stranke, ki želijo popraviti starejša vozila znamke BMW in MINI, za ceno, ki odseva starost avtomobila. "To je privlačna alternativa predvsem pri vozilih, starejših od šest let."

"Z vsakim rabljenim delom, ki ga predelamo in ponovno prodamo, prihranimo pri izdelavi novega dela," je Hanno Großeschmidt, prejšnji vodja inovacij v podjetju Interzero in zdajšnji generalni direktor podjetja Encory, ocenil ekološki učinek prednosti predelave. V primerjavi z izdelavo novih delov potencialni prihranek na svetovni ravni skupaj znaša približno 85 odstotkov surovin in 55 odstotkov porabe energije. Letno lahko prihranimo tudi več milijonov ton emisij CO2. "Z obnovo enega samega motorja prihranimo okoli 150 kilogramov CO2."

Načrtovani vstopi na trge do leta 2020

Naslednji koraki za širjenje podjetja Encory temeljijo na povezovanju tehničnih vmesnikov s platformami za obdelavo naročil in vračil. "Trgovci že imajo obsežne IT-infrastrukture. Naše aplikacije se morajo le dobro vključiti v njihove sisteme in obenem biti preproste za uporabo," je pripomnil Eggl. Prihod podjetja Encory na nemški trg je načrtovan za tretje četrtletje leta 2017, vstop na glavnih dvanajst trgov Skupine BMW v Evropi, Aziji in v ZDA pa bodo predvidoma izveden do leta 2020.